Jajko zapiekane w pomidorze


wyróżniające2

Po raz pierwszy zrobiłem to śniadanie mojej przyszłej jeszcze wówczas żonie. Jutro minie siedemnaście miesięcy od naszego ślubu, co po części zawdzięczam, również jemu – jajku w pomidorze. Poznajcie jego historię.

35 min
2

składniki:

  • 2 pomidory malinowe
  • 2 jajka
  • parmezan
  • szczypiorek
  • majonez
  • sól, pieprz

wykonanie:

Zaczynamy od wydrążenia pomidorów łyżeczką. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Na dno wsypujemy łyżeczkę startego parmezanu i wbijamy pyszne wiejskie jajko. Solimy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 25-30 min. Prawdziwą sztuką jest tak podpiec jajko, żeby białko się ścięło, a żółtko zachowało płynną konsystencję. Kiedy już na tyle poznacie swój piekarnik i raz Wam się to uda, to to danie na stałe zagości w waszym menu. Po wyjęciu skórka lekko odchodzi od pomidora, jajko posypujemy ponownie startym parmezanem i szczypiorkiem.

Sposobów podania jest wiele, jeden z nich prezentujemy poniżej i zapraszamy do wspólnego gotowania :)

SMACZNEGO

Ania i Marcin

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar4

Tagi: , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *