Muffinki z masłem orzechowym


wyróżniające1

Akt 5 sztuki zatytułowanej „Muffinki”. Nie chcemy, by to zabrzmiało górnolotnie, muffinki to po prostu bardzo wdzięczny obiekt do eksperymentów. Po raz piąty pokażemy Państwu nasz sposób na ich przygotowanie. Zapraszamy :)

45 min
ok. 11 sztuk

składniki:

  • 1 jajko
  • 130 g mąki pszennej
  • 80 g cukry trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 garści orzeszków ziemnych (nie solonych)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

wykonanie:

Przygotowujemy dwie miski. W jednej przesiewamy mąkę i łączymy z suchymi składnikami (cukrem trzcinowym, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, orzeszkami). W drugiej miksujemy olej, mleko, jajko i ekstrakt. Kolejny krok to połączenie zawartości obu naczyń. Przy włączonym mikserze wlewamy stopniowo zawartość miski nr 2 do naczynia z mąką. W trakcie mieszania dodajemy także 3 solidne łyżki masła orzechowego.

Masą wykładamy do silikonowych foremek na muffinki i pieczemy przez ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 175 st. Na wierzch można położyć jeszcze łyżeczkę masła orzechowego lub wcisnąć do środka kawałek gorzkiej czekolady, ale i bez tego muffinki są pysznie orzechowe.

Smacznego

Marcin

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar6

 

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *