Krówka


wyróżniające1

Przepyszne, słodkie i idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Ciasto to składa się z 4 warstw, w tym z placków miodowych oraz kremu na bazie mascarpone i śmietany kremówki. Aby spody były miękkie należy je upiec 3 dni przed planowanym podaniem. Gwarantuję, że każdemu łasuchowi krówka osłodzi zbliżające się święta ☺

3 dni
10

składniki:

ciasto:

  • 300 dag mąki
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 duże jajka
  • 200 dag masła
  • 80 dag cukru

krem:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 dag mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny

wierzchnia warstwa:

  • 1 puszka masy korówkowej
  • do dekoracji wg uznania: orzechy,  ozdoby, wiórki kokosowe

wykonanie:

ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części. Blaszkę o wymiarach ok. 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić ją pierwszą częścią ciasta. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Analogicznie postąpić z drugą częścią ciasta.

Gotowe placki odkładami na 2-3 dni do zimnego miejsca (ale nie do lodówki), przykrywamy papierem do pieczenia i pozostawiamy aż spody zmiękną.

krem:

Po 2-3 dniach zabieramy się za robienie kremu. Specjalnie nie robimy go w dniu pieczenia placków, aby śmietana i serek były jak najdłużej świeże.

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. W osobnej misce ubijamy serek mascarpone. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzącej wodzie (łyżeczka żelatyny na łyżkę wody) dodajemy do niej łyżkę ubitej wcześniej śmietany i mieszamy. Następnie do serka mascarpone dodajemy bitą śmietanę oraz żelatynę rozpuszczoną w jednej łyżce kremówki. Wszystko dokładnie, choć bardzo delikatnie mieszamy, aby masa się nie ścięła. Zajęło mi naprawdę sporo czasu opanowanie tej trudnej sztuki, jaką jest ubijanie kremówki ☺

wykończenie:

Gdy wszystko mamy gotowe składamy poszczególne elementy.  Na pierwszy placek nakładamy krem, następnie kładziemy drugi placek i na niego wykładamy masę korówkową. Dowolnie dekorujemy. U mnie tym razem gwiazdki, które świetnie podkreślą świąteczny klimat i będą namiastką białej zimy, której za oknem nie widać ☺  Ciasto odkładami na 3-4 godziny do chłodnego miejsca.

Gwarantuję, że tym smakołyki zadowolicie każde, najbardziej wymagające podniebienie ☺

Ania

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar4

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *