Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem


wyróżniające3

Szybki sposób na przekąskę, która trafi w gusta fanów szpinaku i serów. Sakiewki z ciasta francuskiego uświetnią spotkanie z przyjaciółmi, albo umilą długi zimowy wieczór : )

1 h
4

składniki:

  • ciasto francuskie 
  • 2 opakowania szpinaku 
  • 100 g sera feta 
  • 200 g serka typu Philadelphia
  • 2 jajka 
  • 3 plastry szynki parmeńskiej 
  • sól, pieprz, czerwona papryka, suszona bazylia, gałka muszkatołowa 

wykonanie:

Szpinak zagotować, aż stanie się miękki, odcedzić i ostudzić. Sery wymieszać łyżką w misce, dodać jajko, przyprawić intensywnie i dołożyć szpinak. Z ciasta francuskiego wyciąć trójkąty. Na trójkącie ułożyć kawałek szynki parmeńskiej oraz łyżeczką nadzienie szpinakowe. Na gotowe nadzienie ułożyć kolejny trójkącik i skleić brzegi. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Rozbełtać jajko i za pomocą pędzelka rozprowadzić je na sakiewkach. 

Piec około 20 minut.

Idealne również na zimno :)

 

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar5

rozmiar4

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *