Bigos


wyróżniające2

Ceremonia przyrządzania bigosu jest niczym angielska tradycja parzenia herbaty. Z tym, że trwa znacznie dłużej :) Każdy mężczyzna lubi bigos, jest też jeden, który potrafi go fenomenalnie przygotować. W imieniu Taty Ryśka zapraszamy na staropolską ucztę z bigosem w roli głównej.

2 dni

składniki:

  • 0,5 kg kiełbasy
  • 2 kg kiszonej kapusty (przepis TUTAJ)
  • garść suszonych podgrzybków
  • 2 cebule
  • 10 suszonych śliwek węgierek bez pestek
  • 1 kg żeberek
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki smalcu
  • sól, pieprz

wykonanie:

Na początek płuczemy grzyby, zalewamy litrem zimnej wody i gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy smalec. Żeberka kroimy, obtaczamy w mące i dość porządnie podsmażamy. Ściągamy z ognia. Kroimy cebulę w półtalarki i szklimy na tłuszczu po żeberkach. Kapustę troszeczkę kroimy by puściła soki i wrzucamy ją do rondla, w którym jest cebula. Dodajemy żeberka i zalewamy wywarem z grzybów. Odsączone uprzednio grzyby kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do bigosu.

Całość pierwszego dnia dusimy ok. 4 godziny na średnim ogniu. Drugiego dnia dodajemy pokrojone śliwki, jedną szklankę czerwonego wytrawnego wina, dwa liście laurowe, trochę ziela angielskiego i dalej dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego :)

 

rozmiar1

rozmiar3

rozmiar2

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *