Sernik chałwowy


wyróżniające2

Nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy chałwę. Na święta postanowiliśmy zrobić wariację dobrze wszystkim znanego sernika z naszym smakołykiem. W taki sposób powstał pyszny sernik. W roli głównej wystąpił jednak nie ser, a chałwa.

1,5 h
15

składniki:

spód:

  • 200 dag herbatników lub ciastek korzennych
  • 70 dag masła

masa serowa:

  • 900 dag sera białego tłustego
  • 350 dag chałwy (smak według uznania, u nas śmietankowa)
  • 5 jajek
  • 200 ml kremówki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru drobnego do wypieków

wykonanie:

Ciasteczka pokruszyć bardzo drobno, masło roztopić i ubić z ciastkami na jednolitą masę. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie mocno ugniatając ciastka wyłożyć spód blaszki.

Ser zemleć dwukrotnie. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajka, pokruszoną w dłoniach chałwę, kremówkę oraz mąkę i wszystko zmiksować. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Na dolnej półce piekarnika układamy garnek z wodą.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy sernik przez około godzinę. Następnie, po jego wystygnięciu, wkładamy ciasto do lodówki na całą noc.

Smacznego!

Ania

 

rozmiar3

rozmiar2

rozmiar1

rozmiar4

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *