Torcik biszkoptowy z nadzieniem Milky Way


wyróżniające1

Torcik idealny na urodziny i uroczystości okolicznościowe. Pyszny, czekoladowy biszkopt z masą, która smakuje, jak nadzienie mlecznego Milky Waya, jest prosty do wykonania i smakuje wyśmienicie:) Jego sekretem jest moje ulubione mleko w proszku. Zapraszam do kuchni :) 

składniki:

biszkopt:

  • 3 jajka
  • 2/5 szklanki cukru
  • 2/5 szklanki mąki pszennej 
  • 2/5 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżka oleju 

krem:

  • 2/5 szklanki mleka 
  • 1 szklanka mleka w proszku 
  • 2/5 szklanki drobnego cukru do wypieków 
  • 170 g masła
  • 16 g cukru waniliowego 

polewa czekoladowa:

  • 50 g czekolady 
  • 30 g masła 

wykonanie:

biszkopt:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dodać cukier, następnie żółtka, olej i miksować nadal. Nie przerywając ubijania dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wyłożyć do małej foremki, którą wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec około 25 minut, sprawdzając, czy biszkopt jest już gotowy. Wyjąć, ostudzić i przeciąć w pół.

krem:

Zwykłe mleko zagotować, dodając cukier i cukier waniliowy. Ostudzić. Masło utrzeć na gładką masę, dodać strumieniem mleko, wciąż ubijając. Następnie dodać przesiane mleko w proszku i wszystko zmiksować. 

polewa czekoladowa:

Czekoladę i masło rozpuścić w wodnej kąpieli, ostudzić. Biszkopt przełożyć masą milky way. Polać polewą. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Udekorować według uznania. 

Dzisiaj to torcik, na romantyczne urodziny we dwoje :) Polecam :)

Ania

 

rozmiar1

rozmiar3

Tagi: , , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Weronika napisał(a):

Czy to przepis przewidziany na tortownicę 20 cm?