Jajko na miękko na szpinaku


wyróżniające2

Nie tylko Popeye zaciera ręce.. Dzisiaj proponujemy białko i żelazo w najczystszej postaci. Podane w ciekawy i estetyczny sposób, śniadanie to zapewni energiczny i entuzjastyczny początek dnia.

15 min
2

składniki:

  • 200 g liści szpinaku (1 opakowanie)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • 2 kromki chleba

wykonanie:

Szpinak gotujemy na parze. Myjemy liście i wkładamy je do naszego parowaru. Doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem oraz ząbkiem czosnku, który przeciskamy przez praskę. Włączamy naczynie do gotowania na parze i jednocześnie wrzucamy dwa jajka do gotującej się wody. To nasz sposób na gotowanie jajek.

6:25 min wystarczy, by ugotować je idealnie na miękko. W tym samym czasie szpinak będzie gotowy.

Liście szpinaku układamy na talerzu, a na nich obrane ze skorupki jajko, które przecinamy na pół wzdłuż dłuższej osi. Żółtko wypływa na szpinak i… gotowe!

uwagi: do takiego śniadania idealnie pasują grzanki. Posmaruj kromkę chleba z obu stron, a następnie połóż na rozgrzanej patelni (po kilku minutach zmień stronę).

SMACZNEGO

Marcin aka Popeye 😉

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar5

Tagi: , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *