Jajko na miękko na szpinaku

Nie tylko Popeye zaciera ręce.. Dzisiaj proponujemy białko i żelazo w najczystszej postaci. Podane w ciekawy i estetyczny sposób, śniadanie to zapewni energiczny i entuzjastyczny początek dnia.
15 min
2
składniki:
- 200 g liści szpinaku (1 opakowanie)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 2 kromki chleba
wykonanie:
Szpinak gotujemy na parze. Myjemy liście i wkładamy je do naszego parowaru. Doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem oraz ząbkiem czosnku, który przeciskamy przez praskę. Włączamy naczynie do gotowania na parze i jednocześnie wrzucamy dwa jajka do gotującej się wody. To nasz sposób na gotowanie jajek.
6:25 min wystarczy, by ugotować je idealnie na miękko. W tym samym czasie szpinak będzie gotowy.
Liście szpinaku układamy na talerzu, a na nich obrane ze skorupki jajko, które przecinamy na pół wzdłuż dłuższej osi. Żółtko wypływa na szpinak i… gotowe!
uwagi: do takiego śniadania idealnie pasują grzanki. Posmaruj kromkę chleba z obu stron, a następnie połóż na rozgrzanej patelni (po kilku minutach zmień stronę).
SMACZNEGO
Marcin aka Popeye 😉
Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!