Placuszki z kaszy manny


wyróżniające1

Zauważyliście na pewno, że jesteśmy fanami różnego rodzaju placków zjadanych na śniadanie. Zazwyczaj znajduje się w nich mąka :/ Tym razem proponujemy, aby głównym składnikiem była kasza manna podana z ulubionymi, słodkimi dodatkami. Gwarantuję, że zasmakują domownikom, zarówno tym małym, jak i dużym ☺

30 minut
4 osoby

składnik:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru

wykonanie:

Kaszę mannę zalać mlekiem i odstawić na kwadrans. W tym czasie roztopić masło z cukrem. Ostudzić. Do kaszy manny dodać żółtko i masło, a wszystko razem zmiksować. Białko ubić na sztywną pianę, dodać delikatnie do masy. Smażyć na patelni teflonowej do zarumienienia placuszków. Jak zwykle podawać z ulubionymi dodatkami. My tym razem urozmaiciliśmy śniadanie dwoma rodzajami dżemów☺

Smacznego

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

Tagi: , , ,

6 komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jadwiga napisał(a):

witam czy az tyle masla trzeba dac do tych placuszkow 2 i poł kostki

    ania i marcin
    ania i marcin napisał(a):

    Pani Jadwigo,
    W przepis wdał się chochlik :) oczywiście chodzi o 60 g. Już poprawione:)
    Smacznego :) Pozdrawiamy

VilenEve napisał(a):

Bardzo smaczne! :)

Klaudia napisał(a):

„Kaszę mannę zalać mlekiem i odstawić na kwadrans” – rozumiem, że zwykłym mlekiem, a to „ostudzić” w dalszej części dotyczy masła?

    ania i marcin
    ania i marcin napisał(a):

    Pani Klaudio, tak zwykłym mlekiem a „ostudzić” oczywiście masło. Pozdrawiamy