Muffiny z orzechami i jabłkiem


wyróżniające1

Muffinom w naszym domu nie ma końca. Sprawdźcie dziewiąty już przepis na wyjątkowe babeczki. Numer 2 na naszej liście, zaraz po muffinach orzechowych :)

45 min
16

składniki:

  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 1 duże jabłko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego

wykonanie:

  1. W jednej misce łączymy składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia i cynamon).
  2. W drugiej ucieramy jajko z cukrem. Następnie, stale mieszając (mikserem), dodajemy jogurt, olej i miód. Jeśli nasz miód nie jest płynny, przełóż 3 łyżki miodu do blaszanego lub innego kubeczka/szklanki i wstaw do rondelka z gorącą wodą, aż zmieni stan skupienia)
  3. Łączymy zawartość obu misek, dodając po 1 łyżce zawartość z miski nr 1 do płynnych składników.
  4. Do masy wrzucamy posiekane orzechy i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy.
  5. Wykładamy silikonowe foremki ciastem.
  6. Posypujemy ciasto posypką (mieszamy w miseczce 2 łyżki cukru trzcinowego z 1/2 łyżeczki cynamonu i garstką posiekanych orzechów laskowych).
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20-25 minut.

uwagi: świetnie wyglądają udekorowane bitą śmietaną i posypane cukrem trzcinowym!! (smakują jeszcze lepiej!!!:)

SMACZNEGO

Marcin

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar4

Tagi: , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *