Ser smażony z pieczonymi ziemniakami

Jednym Czechy kojarzą się z knedlami, innym z piwem. Dla nas to przede wszystkim niezapomniany smak smażonego sera. Dzisiaj na talerzach gości on, jedyny i niepowtarzalny – smažený sýr Zapraszamy!
50 min
2 os.
składniki:
- 1 kostka żółtego sera
- 1 jajko
- bułka tarta
- żurawina
- 6-7 ziemniaków
- papryka słodka
- papryka ostra
- tymianek
- rozmaryn
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
wykonanie:
- Obieramy ziemniaki i kroimy w połówki lub ćwiartki, według uznania. Wstawiamy na gaz do osolonej wody i odcedzamy, gdy woda zacznie się gotować. W międzyczasie wlewamy do miseczki 2-3 łyżki oliwy i wsypujemy przyprawy (paprykę, rozmaryn tymianek, sól i pieprz). Odcedzone ziemniaki wrzucamy do miski z przyprawami i pieczołowicie mieszamy.
- Do brytfanki wlewamy łyżkę oleju i wyrzucamy ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45-55 min w 200 stopniach.
- Żółty ser kroimy na plastry o grubości ok 1,5 cm. Maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Później raz jeszcze w jajku i w bułce. Smażymy pod przykryciem przez kilka minut, każdą ze stron.
- Świetnie smakuje podany z żurawiną
SMACZNEGO
Marcin
Tagi: kuchnia czeska, pieczone ziemniaki, ser smażony, ziemniaki, żółty ser
Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!