Angielskie śniadanie


wyróżniające1

Anglia dała nam nie tylko piłkę nożną i najlepszy klub piłkarski na świecie FC Liverpool. Dała nam też możliwość skonfrontowania się z typowym angielskim śniadaniem. Zdajemy sobie sprawę, że nie każdemu przypadnie ono do gustu. Jeśli ćwiczycie z Chodakowską, nie mówcie jej o tym. To bomba kaloryczna jakich mało, ale też źródło protein i zastrzyk energii na znaczną część dnia. Poza tym, ładnie wygląda na zdjęciach, nieprawdaż? :)

30 min
2 os.

składniki:

  • 2 jajka
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 2 białe kiełbaski (parzone)
  • 1 puszka fasolki w sosie pomidorowym HEINZ
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • sól i pieprz

wykonanie: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. i piecz w nim kiełbaski przez ok. 20 min. My nacięliśmy kiełbaski w poprzek, jak na zdjęciu.
  2. Fasolkę z puszki wlej do rondelka i podgrzej.
  3. Rozgrzej patelnię, ale nie dodawaj tłuszczu. Chleb tostowy posmaruj z obu stron masłem, a następnie połóż na rozgrzanej patelni. Podsmaż z obu stron na złocisty kolor. Zdejmij i przekrój w poprzek, robiąc trójkąciki.
  4. Na tą samą patelnię wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i posadź jajka.
  5. Rozgrzej drugą patelnię i przygotuj bekon. Podsmaż boczek z obu stron. Anglicy nie używają do tego tłuszczu, ponieważ ma się on wytopić z tłustego i tak mięsa.
  6. Ułóż na talerzu kolorową kompozycję.

Pomysł dobry na zimowe dni i trzaskające mrozy. Rozgrzeje cię i pomoże przedrzeć się przez zaspy do pracy, czy szkoły. W obliczu braku śniegu, pomoże Ci po prostu otworzyć zaspane oczy :)

SMACZNEGO

Marcin

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar4

rozmiar5

Tagi: , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *