Ciasto Maxi King


wyróżniające1

Na wstępie muszę napisać, że jest to bardzo słodkie ciasto :) Spód i boki ciasta tworzą herbatniki pomieszane z masłem, czekoladą i kakao. W środku same słodkości – mleczna masa, jak w torciku „mleczna kanapka”, przełożona masą kajmakową. Brzmi słodko? Bardzo! Jednak uwierzcie mi, reakcje na pierwszy kęs tegoż właśnie cudeńka były jednoznaczne : „obłędne!”, „najlepsze!”, „przepyszne!”. Mogę Was tylko zachęcić do jego przetestowania :)

3 godziny
16

składniki:

spód ciasta:

  • 250 g herbatników
  • 100 g masła
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 czekolada mleczna z orzechami

mleczna masa:

TUTAJ znajdziecie przepis na mleczny krem. Powiększcie wszystkie składniki dwukrotnie, a wykonanie pozostaje takie same.

dodatkowo:

  • masa kajmakowa (400 g)

wykonanie:

  1. Herbatniki pokruszyć bardzo dokładnie w malakserze.
  2. Masło roztopić, dodając do niego czekoladę oraz kakao.
  3. Masło z dodatkami wlać do herbatników i dokładnie wymieszać.
  4. W międzyczasie zrobić mleczną masę jak w przepisie TUTAJ
  5. Foremkę wyłożyć dokładnie papierem (spód + boki). Mocno ubijając masę z herbatników, rozłożyć ją na spód i po bokach foremki. Włożyć na 30 minut do lodówki.
  6. Wyjąć formę, wyłożyć ostrożnie na przemian połową masy mlecznej, warstwą masy kajmakowej i pozostałą mleczną masą.
  7. Całość chłodzić jeszcze ok. 2 godzin.

Efekt poniżej!

Smacznego :)

 

rozmiar1

rozmiar1

rozmiar3

rozmiar4

rozmiar5

Tagi: , ,

14 komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cukry Proste napisał(a):

Ten wylewający się kajmak <3

marta napisał(a):

Pycha!

Spinaker napisał(a):

Wymarzony do kawy!! Muszę jeszcze tylko znaleźć kogoś, kto mi takie cudeńko upiecze 😀 Pozdrawiam.

Lena napisał(a):

To ciasto jest mega słodkie i mega pyszne! sama je też ostatnio zrobiłam :)

    Marcin
    Marcin napisał(a):

    Idealne na niedzielny poranek przy kawie (na każdy poranek!) :) Już wkrótce zapraszamy na SNEAKERSA 😀

Laurice Szenasi napisał(a):

Fajnie gdyby coś podobnego jeszcze się pojawiło

http://tinyurl.com/jdfno7u

    ania i marcin
    ania i marcin napisał(a):

    Już wkrótce się pojawi:) jesteśmy otwarci również na Wasze sugestie :)

Beti napisał(a):

Ciasto wygląda obłędnie i jestem pewna, że też tak smakuje :-) Proszę, podajcie rozmiar tortownicy, bo nie zasnę 😉 Pozdrawiam i życzę kolejnych świetnych przepisów!

    ania i marcin
    ania i marcin napisał(a):

    Beti! Bardzo miło nam to słyszeć:) tortownica o średnicy 21/23 cm. Pozdrawiamy gorąco. Ania i Marcin

Jadwiga napisał(a):

Ciasto faktycznie smakuje obłędnie! Kolejny raz sięgam po ten przepis, lekko go zmodyfikowałam, dodaję mniej cukru ( max 1/2 szklanki) i 3 szklanki mleka w proszku, ale i tak jest mega słodkie i przepyszne :) Dziękuję za przepis.

    ania i marcin
    ania i marcin napisał(a):

    Bardzo miło nam to słyszeć <3 a modyfikacja przepisu z pewnością korzystna:) pozdrawiamy gorąco!