Quiche z cukinią


wyróżniające

Ostatnio robiłam tartę z brokułami i kurczakiem. Zostało mi troszkę kruchego ciasta, które możemy przechowywać w lodówce do 2-3 dni. Postanowiłam je wykorzystać na kolejny quiche. Tarta wyszła delikatna i bardzo lekka, ponieważ tym razem zastąpiłam śmietanę jogurtem naturalnym. Podaję składniki na małą porcję. Moja blaszka miała 16 cm średnicy i idealnie nadaje się na kolację we dwoje :)

70 minut
2

składniki:

ciasto:

  • 30 g masła
  • 70 g mąki
  • 1 łyżeczka śmietany
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli

farsz:

  • 1 cukinia
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 5 g startego parmezanu
  • bazylia, sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku

wykonanie:

  1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce (pół godziny).
  2. Cukinię umyć, zetrzeć ze skórką na grubych oczkach tarki, posolić i pozostawić na 20 minut aż cukinia puści wodę.
  3. Czosnek przepuścić przez praskę i podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać odciśniętą z wody cukinie. Smażyć bez przykrycia około 15 minut.
  4. Blaszkę o średnicy 16 cm wysmarować masłem, rozwałkowane ciasto nałożyć na blaszkę. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Podpiekać w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około kwadrans.
  5. W tym czasie jogurt utrzeć mikserem z jajkami, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Dodać cukinię oraz starty parmezan.
  6. Na podpieczony spód wylewamy masę, zapiekamy około pół godziny w 170 stopniach.

Jak to zwykle bywa z tartami, są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno :)

Ania

 

rozmiar

rozmiar2

rozmiar3

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *