Brustschetta


wyróżniające3

To klasyczna grzanka pochodząca z Włoch, a dokładnie z Toskanii. Idealna przekąska na spotkanie towarzyskie, bądź wieczór we dwoje. Choć jej pierwowzór, to jedynie chleb zapiekany z oliwą z oliwek i solą, po latach przybrała formę grzanki z pomidorami i bazylią. My do połowy grzanek dodaliśmy również mozzarellę. Sprawdźcie nasz przepis :)

30 min
8 grzanek

składniki:

  • 1 bagietka
  • 3 łyżki masła
  • mały krzaczek świeżej bazylii
  • 2 małe pomidory
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 cienkie plasterki mozzarelli

wykonanie:

  1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
  2. Bagietkę pokroić na grzanki szerokości około 2 – 2,5 cm.
  3. Czosnek obrać, jeden z ząbków przepuścić przez praskę i pomieszać z 3 łyżkami masła.
  4. Listki bazylii dokładnie poszatkować.
  5. Pomidory pokroić w kostkę, pozbywając się miąższu z pestkami. Do pomidorów dodać bazylię, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Pomieszać wszystko.
  6. Grzanki posmarować masełkiem czosnkowym, nakładać na wierzch pomidory.
  7. Zapiekać w temperaturze 170 stopni około 15 minut.
  8. Do połowy grzanek można dodać mozzarelle, 5 minut przed końcem zapiekania grzanek

 

Bon Appetit !

 

rozmiar3

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar4

Tagi: , , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *