Babka czekoladowa


wyróżniające2

Przepyszna, wilgotna babka czekoladowa na świąteczny stół ☺ Powstała ze składników, z których zrobiłam muffiny (przepis wkrótce) i z pewnością na stałe zagości w naszym repertuarze ciast ☺ Dzisiaj proponujemy proporcje na 3 małe foremki do babki o średnicy 14 cm. Urocze ciasteczka można rozdać gościom do domów ☺

1 godzina
3 foremki o średnicy 14 cm

składniki:

  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 150 g płynnego masła
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta sody
  • duża szczypta soli
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Do dekoracji użyłam masę korówkową, wiórki koksowe i startą na średnich oczkach gorzką czekoladę ☺

wykonanie:

Masło i kakao wraz z wodą rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól wymieszać ze sobą. Do jajek dodawać na przemian roztopione masło, jogurt i mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Foremki nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę wylać do około ¾ pojemności foremki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec babeczki około 40 minut. Po ostygnięciu dowolnie udekorować ☺ Smacznego!!

 

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar4

rozmiar5

rozmiar6

Tagi: , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

gin napisał(a):

Mniam, wygląda przepysznie :)
Każdy gość z pewnością chętnie by taką przygarnął :)