Postne naleśniki razowe z jajkiem i mozzarellą


wyróżniające5

Dzisiaj Wielki Piątek. W tradycji chrześcijańskiej pościmy aż do Niedzieli Wielkanocnej. Jednak dzień należy zacząć od pełnowartościowego śniadania, które da nam energię na pierwszą część dnia. U nas dzisiaj bezmięsnie, ale sycąco. Naleśniki z mąki żytniej, w których ukryłam plasterek sera mozzarelli oraz jajko sadzone.

40 minut
5 sztuk

składniki:

ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody mineralnej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, czerwona papryka

farsz:

  • 5 plastrów mozzarelli
  • 5 jajek
  • świeża bazylia

wykonanie:

Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe (jeżeli będzie za gęste, można dodać więcej wody). Usmażyć jajka sadzone. Na środku naleśnika ułożyć plasterek sera, następnie jajko. Zagiąć brzegi naleśnika i ponownie wrzucić na patelnię. Oprószyć solą i pieprzem. Po 5 minutach naleśnik jest gotowy. Świetnie smakuje ze świeżą bazylią, a po niedzieli proponujemy wzbogacić szynką :)

Smacznego

 

rozmiar5

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar4

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *