Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem i brokułami


wyróżniające2

Wygląda na wymyślne danie, jednak w przygotowaniu jest dość proste. Z pewnością wprowadzi powiew świeżości do waszej kuchni i urozmaici nieco popołudnie. Pomysł tym razem zawdzięczamy naszemu ulubionemu 11-latkowi, Adaśkowi :)

czas: 1 h 20 min
ilość: 4 osoby

składniki:

  • 1 brokuł
  • 2 piersi z kurczaka
  • mozzarella mini (kulki)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • suszona bazylia
  • Knorr przyprawa do mięs
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

dodatki:

wykonanie:

  1. Pokrojonego drobno kurczaka, najlepiej dzień wcześniej, marynujemy w oliwie z oliwek, dodając 2 ząbki czosnku, przyprawę knorr do mięs, suszoną bazylię, sól i pieprz, a następnie gotujemy na parze lub smażymy na patelni. Równocześnie gotujemy w osolonej wodzie brokuły i odstawiamy.
  2. Z ciasta francuskiego wykrawamy 4 mniejsze (ok. 5 cm) i 4 większe (ok. 7 cm) kwadraty.
  3. Na każdym mniejszym kwadracie układamy po trochu kurczaka, brokuł i kulkę mozzarelli, a całość przykrywamy większym kwadratem i łączymy ze sobą ich boki, by powstała rzeczona sakiewka.
  4. Tak uformowane sakiewki pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 17 min.
  5. Polecamy serwować z pieczonymi ziemniakami i dodatkową porcją brokułów na talerzu.

Jeśli zdecydujecie się podać sakiewki z pieczonymi ziemniakami, zacznijcie od przygotowywania tych drugich, zajmie Wam to ok. 1 godziny. Przepis znajdziecie TUTAJ.

SMACZNEGO :)

 

logorozmiar6

logorozmiar2

logorozmiar3

logorozmiar4

logorozmiar5

logorozmiar1

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *