Czekoladowe muffiny z mascarpone

Jeżeli macie chęć na mocno kakaowe babeczki z kremem mascarpone z mlekiem w proszku, to ta propozycja jest właśnie dla Was:) Bardzo proste w wykonaniu, a wyglądają bardzo okazale
50 min
10 sztuk
składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu śmietankowego
- 1 szklanka maślanki
- 3/4 szklanki kakao
krem:
- 500 g mascarpone
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1/2 szklanki cukru pudru
wykonanie:
Masło roztopić na wolnym ogniu, odstawić do ostygnięcia. Mąkę, kakao, sodę i sól wymieszać. Następnie dodać maślankę, ekstrakt śmietankowy, jajko, masło i dokładnie wymieszać mikserem. Masę nakładamy do papilotek (ok. 2/3 pojemności).
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni ok. 25 minut. Odstawić do ostygnięcia.
W międzyczasie robimy krem. Mascarpone delikatnie (na niskich obrotach miksera) ubijamy z cukrem pudrem i mlekiem w proszku.
Na wystudzone babeczki za pomocą rękawa nakładamy krem (możecie użyć woreczka śniadaniowego, na którego rogu zrobicie małą dziurkę). Ja dodatkowo ozdobiłam babeczki kolorowymi ozdobami
Smacznego
Ania
Tagi: czekolada, mascarpone, mleko w proszku, muffiinki
Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!