Czekoladowe muffiny z mascarpone


wyróżniające3

Jeżeli macie chęć na mocno kakaowe babeczki z kremem mascarpone z mlekiem w proszku, to ta propozycja jest właśnie dla Was:) Bardzo proste w wykonaniu, a wyglądają bardzo okazale :)

50 min
10 sztuk

składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu śmietankowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 3/4 szklanki kakao

krem:

  • 500 g mascarpone
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki cukru pudru

wykonanie:

Masło roztopić na wolnym ogniu, odstawić do ostygnięcia. Mąkę, kakao, sodę i sól wymieszać. Następnie dodać maślankę, ekstrakt śmietankowy, jajko, masło i dokładnie wymieszać mikserem. Masę nakładamy do papilotek (ok. 2/3 pojemności).

Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni ok. 25 minut. Odstawić do ostygnięcia.

W międzyczasie robimy krem. Mascarpone delikatnie (na niskich obrotach miksera) ubijamy z cukrem pudrem i mlekiem w proszku.

Na wystudzone babeczki za pomocą rękawa nakładamy krem (możecie użyć woreczka śniadaniowego, na którego rogu zrobicie małą dziurkę). Ja dodatkowo ozdobiłam babeczki kolorowymi ozdobami :)

Smacznego

Ania

 

logorozmiar3

logorozmiar2

logorozmiar4

logorozmiar5

logorozmiar6

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *