Frittata z pieczoną karkówką i szpinakiem


wyróżniające2

Na pierwszy rzut oka szpinak i karkówka, to niekonwencjonalne połączenie. Jednak dostaliśmy od Mamy soczysty, pieczony karczek i postanowiłam go wykorzystać do dzisiejszego śniadania, a że w planach była frittata ze szpinakiem, to wyszło niezwykłe połączenie tych składników. Gwarantuję, że posmakuje każdemu i zaspokoi z nawiązką pierwszy poranny głód.

40 minut

składniki:

  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek mleka
  • 3 grube plastry pieczonego karczku
  • 500 g szpinaku
  • 50 g sera typu feta
  • szczypta bazylii, sól, pieprz, słodka papryka
  • 2 ząbki czosnku

wykonanie:

1. Jajka, żółtka i mleko dokładnie wymieszać. Doprawić przyprawami.

2. Posiekany czosnek zeszklić na oliwie z oliwek, dodać szpinak i dusić 3 minuty, odstawić z patelni.

3. Karczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni (ok. 10 minut).

4. Do karczku dodać szpinak i wszystko zalać masą jajeczną. Posypać pokruszoną fetą.

5. Po około 7 minutach zdjąć z patelni, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut, aż jajka się zetną.

Naprawdę mocno polecamy :)

Ania

 

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar4

rozmiar1

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *