Ciasto z truskawkami i kruszonką


wyróżniające5

O tym cieście mogę powiedzieć tylko jedno – HIT! Wiem, że nie ładnie się chwalić, ale przyjmijmy, że powtarzam tylko zasłyszane opinie :D. To ciasto, świeżutkie, zaraz po ostygnięciu, po prostu rozpływa się w ustach. Bardzo polecam smakoszom truskawek, tym bardziej, że sezon na nie zbliża się wielkimi krokami!

1 godzina
1 blaszka

składniki:

ciasto: 

  • 1 szklanka mąki
  • 120 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 600 g truskawek
  • opakowanie małego cukru waniliowego (około 6g)

beza:

  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru pudru

kruszonka:

  • 150 g mąki
  • 80 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 100 g masła

wykonanie:

Obie mąki przesiać. Masło, które powinno być w temp. pokojowej zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Gdy powstanie puszysta masa dodawać pojedynczo jajka, dokładnie miksując. Następnie, używając już drewnianej łyżki, dodać do masy proszek do pieczenia i mąki. Dokładnie wymieszać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć przygotowane ciasto. Na wierzchu poukładać pokrojone truskawki. Warto zwrócić uwagę aby znajdowały się one w jak najmniejszej odległości od siebie, im gęściej tym lepiej ☺

Masło na kruszonkę roztopić w garnuszku, odłożyć do wystygnięcia. W międzyczasie ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wyłożyć na truskawki.

Roztopione masło, mąkę i cukier wymieszać rękoma, a następnie kruszyć nad blachą z ciastem.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy, bez termoobiegu przez ok. 50 minut.

Polecam podać ciasto posypane cukrem pudrem

Mniammmmm:*

SMACZNEGO !

 

rozmiar5

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar4

rozmiar1

Tagi: , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kasia Tapenda napisał(a):

Jeszcze w tym roku nie popełniłam żadnego przepisu z truskawkami. Na ten czas pogoda nastraje mnie bardziej na bigos 😉 ale bardzo już tęsknię za panna cotta z sosem truskawkowym, w palnach mam tez ciasto drożdżowe z truskawkami. Mama zdradziła mi przepis na ciasto drożdzwoe garujące, prawdę powiedziawszy nie musiałam nalegać, choć musiało upłynąć dużo wody w Warcie, aby zmofyfikowała przepis pod moje zachciewajki. Wasze ciasto też spełnia moja zachciewajkę- dużo owoców i umiarkowana wysokośc ciasta. To mi gra 😀

Pozdrawiam serdecznie
Kasia

    ania i marcin
    ania i marcin napisał(a):

    Kasiu, ciasto garujące? brzmi intrygująco, może podzielisz się przepisem? pozdrawiamy gorąco :)