Tarta z jabłkami na cieście francuskim


wyróżniające5

Ciekawostka dla amatorów ciasta francuskiego i słodkości podawanych w oryginalny sposób. Zapraszamy do wspólnego pieczenia!:)

45 minut
5

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 duże jabłka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 łyżka likieru amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy 2 jabłka. Obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie paski o grubości 2 mm.
  2. Mało (miękkie) ucieramy z cukrem pudrem przez 4-5 minut. Dodajemy jajko i dalej ubijamy na puszystą masę (ok. 5 minut).
  3. Dodajemy resztę składników, tj. likier, migdały oraz mąkę i łączymy składniki mieszając łyżką.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. Okrągłą lub każdą inną foremkę wykładamy papierem do pieczenia i ciastem francuskim. Wykładamy na wierzch przygotowaną masę i układamy na niej na zakładkę jabłka. Pieczemy na złocisty kolor ciasta francuskiego przez ok. 25-30 min.

 

SMACZNEGO

 

rozmiar5

rozmiar1

rozmiar4

rozmiar3

Tagi: , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *