Jajko zapiekane w bułce


wyróżniające3

Jeżeli lubicie tak, jak my rozpocząć weekendowy poranek partyjką w scrabble?! Polecamy chrupiące śniadanie, pożywne, pobudzające do działania i rozbudzające wyobraźnię. Możecie zastąpić pewne składniki i skomponować własne „arcydzieło”.

30 min

składniki:

  • 2 bułki
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • majonez
  • plasterek szynki
  • serek topiony Hochland
  • ogórek konserwowy
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 185 st.
  2. W bułce drążymy dziurę i maczamy ją z każdej strony w mleku, by lekko nasiąknęła (dzięki temu wolniej się przypiecze)
  3. Wkładamy do niej „smakołyki”, a więc trochę szynki, trochę serka, pokrojony w kostkę ogórek, pół łyżeczki majonezu.
  4. Na wierzch wbijamy jajko.
  5. Pieczemy przez 20 min.
  6. Po wyjęciu z piekarnika doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą oraz posypujemy szczypiorkiem.

Jajko jest idealne wtedy, kiedy nie zetnie się w pełni. Jeśli wolicie bardziej zwięzłe zostawcie danie w piekarniku odrobinę dłużej.

SMACZNEGO

 

rozmiar3

rozmiar2

rozmiar4

rozmiar6

rozmiar1

Tagi: , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Agnieszka napisał(a):

O rany, ależ to apetycznie wygląda!!!! mmmmmniam…. na pewno spróbuję w najbliższą niedzielę…