Tarta na spodzie Oreo z borówkami


wyróżniające4

Skończyły się truskawki, ale zaczyna się sezon na przepyszne borówki amerykańskie. Są idealne do deserów, jako przekąska, czy dodatek do płatków śniadaniowych. Postanowiłam je wykorzystać do tarty, której spód zrobiłam z ciasteczek Oreo. Musze przyznać, że wyszła bardzo słodka, w sam raz do kawy.

5 godzin
12 kawałków

składniki:

  • 2 opakowania ciastek Oreo (około 500 g)
  • 500 dag mascarpone
  • 10 dag masła
  • 200 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g borówek amerykańskich
  • galaretka agrestowa

wykonanie:

  1. Ciasteczka zmiksować w malakserze, dodać roztopione masło, ugnieść. Przełożyć do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia (jeżeli ciężko Wam wykładać spód ciasta na ślizgającym się papierze, możecie posmarować blaszkę masłem i dopiero wtedy wyłożyć papierem, który przyklei się do formy). Bardzo dokładnie dociskając masę z ciasteczek, wyłożyć spód i brzegi formy. Włożyć do lodówki na około 30 minut.
  2. Przygotować galaretkę, rozpuszczając ją w 300 ml wrzątku. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować krem. Ubić mascarpone z cukrem waniliowym, osobno śmietanę kremówkę. Delikatnie połączyć obie masy (można za pomocą szpatułki bądź mikserem na małych obrotach).
  4. Na spód wyłożyć krem, a na następnie poukładać borówki.
  5. Na tarte wylać delikatnie zastygającą galaretkę.
  6. Pozostawić na 2-3 godziny w lodówce do schłodzenia.

P.S Zostało mi po 3 łyżki każdego składnika. Postanowiłam zrobić wersję „take – away” w słoiku. Ułożyłam na spodzie kolejno ciasteczka Oreo, masę mascarpone, owoce i wszystko zalałam galaretką :) wygląda okazale 😉

 

rozmiar4

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar6

rozmiar7

Tagi: , , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *