Gulasz wieprzowy


wyróżniające2

Dzisiaj potrwa, którą przygotowuję z myślą o obiedzie na kilka dni. Gulasz wieprzowy, w którym dobrze uduszone mięso, rozpływa się w ustach. Dodatki możecie wybrać sami. U nas tym razem młode ziemniaczki, choć idealnie pasuje również kasza jęczmienna. Proste w przygotowaniu, spróbujcie.

3 godziny
4 porcje

składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • mąka
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • koncentrat pomidorowy (jak używam Pudliszki)
  • sól, pieprz, czerwona papryka
  • szklanka bulionu 

wykonanie:

  1. Mięso umyć, pokroić w małą kostkę.
  2. Cebulę i marchewkę obrać i pokroić (marchewkę w talarki, a cebulę w kostkę)
  3. Rozgrzać tłuszcz na patelni, mięso oprószyć mąką i smażyć na dużym ogniu przez kilka minut do jego zarumienienia.
  4. Mięso przełożyć do garnka, zalać bulionem
  5. Cebulę udusić na patelni po mięsie, dodać do mięsa
  6. Marchewkę dodać do garnka
  7. Doprawić, gotować około 40 minut.
  8. Do bulionu dodać mały słoiczek koncentratu pomidorowego, ok. 150 g. Gotować jeszcze około 1,5 godziny, aż mięso będzie wystarczająco miękkie.

Pyszne z młodymi ziemniaczkami i surówką :)

Ania

 

rozmiar2

rozmiar1

rozmiar3

rozmiar4

rozmiar5

Tagi: , , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

mojamalakuchnia napisał(a):

uwielbiam gulasze. bardzo podoba mi się Wasz blog. pozdrawiam ciepło!