Zupa fasolowa


wyróżniające3

Przepis na dzisiaj to naturalnie zdrowa zupa fasolowa :) Sycąca i bogata w wartości odżywcze. To kolorowa zupa, która gościła na naszych talerzach przez 4 dni i co pewne, wkrótce zagości ponownie.

1,5 godziny
5 l

składniki:

  • 500 g białej fasoli
  • 150 g wędzonego boczku
  • 6 małych ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 1 średnia pietruszka
  • kawałek selera
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryka
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 liście laurowe
  • garstka ziela angielskiego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • oliwa

wykonanie:

  1. Wczesnym popołudniem lub rano wsyp fasolę do garnka i zalej wodą, tak by całą przykryła. Odstaw na noc, przez ten czas fasola nasiąknie i zwiększy swoją objętość. Pamiętaj, żeby wody było odpowiednio więcej.
  2. Nazajutrz możemy jeszcze dolać kilka szklanek wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli i gotujemy przez 30 min.
  3. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojony boczek, cebulę i drobno posiekany czosnek.
  4. Jednocześnie myjemy, obieramy i kroimy warzywa. Ziemniaki w kostkę, pozostałe wg uznania, np w półtalarki.
  5. Po 30 min gotowania wszystko trafia do jednego garnka + 2 łyżeczki majeranku. Gotujemy przez kolejne 25-30 min aż warzywa będą miękkie, pod koniec dodając łyżeczkę słodkiej papryki.
  6. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dosypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Tak powstaje zasmażka, która po niespełna minucie mieszania trafia do garnka.
  7. Całość doprawiamy solą i pieprzem, i doprowadzamy do wrzenia.

 

SMACZNEGO

 

rozmiar3

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar4

Tagi: , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ola napisał(a):

Wygląda pysznie, choć na upał chyba za ciężka – ale na jesień już super!

    ania i marcin
    ania i marcin napisał(a):

    My lubimy nawet latem taką zupkę ale na zimniejsze dni faktycznie lepsza :)