Muffiny ze śliwkami


wyróżniające6

Sezon na śliwki  trwa. I jak tu nie wykorzystać tych pysznych owoców do muffinek?:) Ostatnio pochwaliliśmy się uroczą przesyłką od marki GOSIA, z którą raz jeszcze dziękujemy. Jedną z niespodzianek były aluminiowe foremki na muffiny, których przyznam się szczerze, nigdy wcześniej nie używałam. Efekty? Myślę, że bardzo smakowite! A foremki bardzo praktyczne, szczególnie, gdy nie mamy blaszki na muffiny.

45 min
9

składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1/3 szklanka oliwy
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki
  • odrobina sody
  • szczypta soli
  • 5 kropli ekstraktu waniliowego
  • kilka śliwek
  • foremki aluminiowe

wykonanie:

  1. Zmiksować mascarpone, oliwę, cukier i esencję. Następnie dodawać po jednym jajku ciągle mieszając.
  2. Połączyć mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia.
  3. Mokre składniki połączyć z suchymi, delikatnie wymieszać
  4. Ciasto przełożyć do foremek aluminiowych (do 2/3 wysokości). Na wierzch powtykać umyte i pokrojone śliwki.
  5. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 35 minut.

Mufinnki są bardzo wilgotne i naprawdę smaczne :)

 

rozmiar6

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar5

rozmiar7

Tagi: , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Krysia napisał(a):

Z mascarpone jeszcze nie widziałam Muffinów, może w końcu nie będą suche:) muszę przetestować