Polędwiczki wieprzowe z pesto bazyliowym


wyróżniające4

Zwiększamy nieco kaliber serwowanych ostatnio przepisów. Po słodkich deserach i przekąskach pora na żelazo i sporą ilość kalorii. Poznajcie polędwiczki z bazyliowym pesto. Liczymy na długą i owocną „znajomość” :)

30 min

składniki:

  • polędwiczka wieprzowa 200 g
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • krzaczek bazylii
  • parmezan
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 mozzarella (kulka)

wykonanie:

  1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na interesujące nas kawałki (patrz. zdjęcie).
  2. Oprószamy z dwóch stron obficie solą, pieprzem i majerankiem, Tak doprawione mięso dobrze jest przed smażeniem odstawić na godzinę do lodówki.
  3. Na patelni rozpuszczamy masło i i podsmażamy mięso z jednej strony na średnim ogniu. W tym czasie kroimy w plastry pomidora i mozzarelle. Po ok. 3 min obracamy mięso i smażymy na drugim boku przez 1,5 min. Po tym czasie na wierzchu każdego z kawałków układamy pomidora, a na nim pasek mozzarelli. Przykrywamy i dusimy przez ok 5 kolejnych minut, zmniejszając nieco ogień.
  4. Mamy teraz czas na przygotowanie pesto. Przepis znajdziecie TUTAJ.

Nasza propozycja to mięsko w towarzystwie zielonych brokułów. Danie, jak z włoskiej restauracji, do tego szybkie i nieco wykwintne.

Palce lizać :)

 

rozmiar4

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar1

 

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *