Warzywa zapiekane


wyróżniające3

Sezon na bakłażan w pełni. W końcu postanowiłam to wykorzystać i przygotowałam zapiekane warzywa z mozzarellą. Banalnie proste, a dzięki foremce do zapiekania firmy Gosia, nie musiałam zmywać po kolacji ☺ Polecam wszystkim, którzy nie mają naczynia żaroodpornego, bądź nie są fanami mycia naczyń, jak ja ☺

45 min

składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 duży pomidor
  • 2 duże ziemniaki
  • mozzarella
  • masło
  • sól, pieprz, świeża bazylia, suszona bazylia, oregano
  • bułka tarta

wykonanie:

  1. Bakłażan umyć, pokroić w paski o grubości ok. 5 mm.
  2. Ziemniaki umyć, podgotować w koszulkach około 10 minut. Ostudzić i również pokroić w krążki.
  3. Pomidor obrać ze skórki, pokroić w krążki.
  4. Warzywa obtoczyć w bułce tartej.
  5. Układać w naczyniu, posmarowanym wcześniej masłem, na przemian: bakłażan, pomidor, ziemniak. Można kawałeczki masła powkładać między warzywa, zarumienią się jeszcze ładniej.
  6. Zapiekankę posypać suszoną bazylią, oregano, solą i pieprzem.
  7. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 20 minut.
  8. Wyjąć zapiekankę i  obłożyć plasterkami mozzarelli. Piec około 10 minut do zarumienia się sera.
  9. Udekorować świeżą bazylią.

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar4

rozmiar5

Tagi: , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *