Kurczak Zagrodowy faszerowany pieczarkami


wyróżniające4

Nie jest już dla Was pewnie tajemnicą, że spośród wszystkich mięs, szczególnym uczuciem darzymy drób i kurczaki :) Ostatnio zarekomendowano nam Kurczaka Zagrodowego. Są one karmione wyłącznie karmą roślinną, a przy tym hodowane o połowę dłużej niż zwykłe. Postanowiliśmy sprawdzić ich walory smakowe osobiście, a efekt okazał się bardzo smaczny. Mięso po przygotowaniu jest bardzo delikatne i soczyste.

Przygotowaliśmy go w całości, nadzianego farszem pieczarkowo-cebulowym. Efekty naszych kulinarnych zmagań znajdziecie poniżej :)

2 godziny

składniki:

  • 1 cały Kurczak Zagrodowy
  • 1/2 cytryny
  • 7-8 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 duża marchewka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka, ostra papryka
  • masło
  • oliwa z oliwek

farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko

wykonanie:

  1. Obieramy ziemniaki i marchewkę. Pyry przekrawamy na pół, a marchewkę kroimy w półksiężyce. Zalewamy wodą i wstawiamy na gaz. Gotujemy 10 min od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć.
  2. Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i szklimy na patelni używając masła lub 1 łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty lub posiekany ząbek czosnku i wbijamy jedno jajko. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 185 st.
  4. Myjemy kurczaka, nacieramy czosnkiem, oprószamy świeżo zmieloną solą morską, pieprzem i posypujemy tymiankiem.
  5. Faszerujemy kurczaka cebulowo-pieczarkowym farszem. Nóżki wiążemy dratwą lub zwykłą nitką.
  6. Odcedzamy warzywa.
  7. Do miski, która pomieści ziemniaki i marchewkę, wlewamy ok. 3 łyżek oliwy i wsypujemy wszystkie przyprawy (obie papryki, sól, pieprz, tymianek, rozmaryn), mieszamy, wrzucamy do niej warzywa i raz jeszcze mieszamy.
  8. Do brytfanki wlewamy łyżkę oliwy i smarujemy nią dno. Wkładamy kurczaka i dookoła wykładamy ziemniaki oraz marchewkę.
  9. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 75 min.
  10. 20 minut przed końcem możemy dorzucić paprykę, która doda kolorytu i jeszcze bardziej urozmaici nasze danie.

 

CHCIAŁOBY SIĘ POWIEDZIEĆ

Kuuku rykuu!!

:)

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar4

rozmiar5

rozmiar6

rozmiar7

Tagi: , , , ,

3 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Krysia napisał(a):

Witam, a gdzie można go kupić? nie widziałam u siebie

Krysia napisał(a):

Dziękuję :)