Chłodnik z ogórkami i rzodkiewką


wyróżniające2

Chłodnik to zupa idealna na okres letni. Choć pogoda ostatnimi czasy nas nie rozpieszcza, świeżych warzyw mamy pod dostatkiem, stąd zrodził się pomysł na tą pyszną potrawę. Jeżeli macie ogródek, to znajdziecie w nim połowę składników, a jeżeli nie, to z ich zakupem też nie powinniście mieć żadnych problemów. Zabieramy się do gotowania ☺

20 min
4

Składniki:

  • 6 dużych ogórków gruntowych
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml maślanki
  • 200 ml śmietany 18%
  • garść pokrojonego koperku
  • 5 mniejszych dymek
  • sól, biały pieprz

Wykonanie:

  1. Wszystkie warzywa umyć, ogórka obrać.
  2. Ogórka i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać czosnek przepuszczony przez praskę.
  3. Dodać pokrojony, świeży koperek.
  4. Dodać pokrojoną dymkę.
  5. Wlać maślankę, śmietanę i dokładnie wymieszać.
  6. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Odstawić na godzinę do lodówki.
  8. Jeśli zostanie Wam rzodkiewka, możecie pokroić ją i udekorować Wasz chłodnik :)

Proste, prawda? :)

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

Tagi: , , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Julianna napisał(a):

Blyskawiczny i orzezwiajacy chlodnik z ogorkami przygotujecie w 5 minut. I rownie szybko zjecie. Jogurt i kefir prosto z lodowki beda wystarczajaco zimne, by chlodnik z ogorkami nadawal sie do zjedzenia od razu po przygotowaniu. Ale jesli macie chwile, wstawcie gotowy chlodnik ogorkowy do lodowki na godzine dla idealnego polaczenia smakow.