Placuszki jogurtowe ze śliwkami


wyróżniające2

Już dawno na śniadanie nie jedliśmy placuszków, które tak uwielbiamy. Dlatego korzystając z pełni sezonu na śliwki, dzisiaj na śniadanie serwujemy puszyste placuszki z owocami. Proponuję podać je z syropem klonowym i słodko zacząć dzień.

30 min
ok. 11 sztuk

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • ok. 7 śliwek

do podania: cukier puder, syrop klonowy, jogurt naturalny

Wykonanie:

  1. Jogurt, olej i jajka dokładnie wymieszać w naczyniu. Dodać przesianą mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia i ponownie dokładnie wymieszać. Masa powinna być gęsta.
  2. Śliwki umyć, wydrążyć pestki i pokroić na ćwiartki.
  3. Rozgrzać tłuszcz na patelni.
  4. Smażyć z jednej strony około minut, następnie delikatnie wcisnąć na placuszka ok. 3-4 ćwiartki śliwki. Po ok. 2 minutach przewrócić placuszki i smażyć kolejne 3 minuty do zarumienia się.
  5. Podawać z ulubionymi dodatkami

Smacznego :)

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3


Zdrowsza drożdżówka

Tagi: , , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietifitka napisał(a):

Pyszne placuszki! :) Zachęcam do dodania przepisu do akcji -> http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/zdrowsza-drozdzowka :)