Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym


wyróżniające5

Jestem prawdziwą pyzą ziemniaczaną! Ziemniaki to moje ulubione warzywo, które mogłabym jeść każdego dnia i pod każdą postacią. Dzisiaj moja propozycja na kotleciki z sosem pieczarkowym.

60 min
9 kotlecików

składniki:
kotlety:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • oliwa z oliwek do smażenia lub masło 
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa 
  • bułka tarta 

sos pieczarkowy:

  • 6 dużych pieczarek 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 mała cebulka 
  • 3 łyżki masła 
  • 1 łyżka mąki pszennej 

wykonanie:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Przepuścić przez praskę. 
  2. Do ziemniaków dodać mąkę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Wszystko dokładnie wymieszać. 
  3. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia z dwóch stron. 

Sos pieczarkowy:

  1. Pieczarki obrać, pokroić w paseczki. Gotować w garnku z 500 ml wody.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać do gotujących się pieczarek. 
  3. Na masło z patelni po cebulce dodać łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Dodać do gotujących się już około 20 minut pieczarek.
  4. Do garnuszka odlać 4 łyki sosu, dodać jogurt, wymieszać.  Wlać z powrotem do sosu. 

Smacznego!

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar4

rozmiar5

Tagi: , , ,

4 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietifitka napisał(a):

Prosta propozycja na smaczny obiad :)

    ania i marcin
    ania i marcin napisał(a):

    Bardzo prosty :) a kotleciki rozpływają się w ustach. Gorąco polecamy!

Krysia napisał(a):

Zrobię :) wyglądają smacznie :)