Drożdżówki z serem i rodzynkami


wyrozniajace5

Uwielbiam drożdżówki. Zawsze je kupowałam w piekarniach, myśląc, że ich wykonanie musi być bardzo trudne. Ale nic bardziej mylnego :) Ich przygotowanie jest  proste, choć czasochłonne. Uwierzcie jednak, warto samemu zrobić taką drożdżówkę, która idealnie nada się na drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Marcin, jak je zobaczył powiedział, że wyglądają jak ze sklepu, to chyba komplement?:)

3 godziny
12 drożdżówek

składniki:

ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g suchych drożdży
  • 25 g miodu
  • 2 jajka
  • 250 g mleka
  • Szczypta soli
  • 75 g masła, roztopionego

masa serowa:

  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 400 g serka śmietankowego z wiaderka
  • 20 dag rodzynek

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

wykonanie:

  1. Robimy ciasto. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Następnie dodać przestudzone masło i wyrabiać ok. 7 minut.  Uformować kulkę z ciasta i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 h. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość trzykrotnie.
  2. Przygotować masę serową miksując wszystkie składniki na jednolita masę.
  3. Ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnice, krótko ugniatać. Podzielić je na mniejsze bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić przykryte ściereczką kuchenną na dodatkowe 25 minut leżakowania.
  4. Po tym czasie, za pomocą denka od małej szklanki wydrążyć wgłębienie, do którego nakładamy masę serową. Bułeczki posmarować przy pomocy pędzelka jajkiem zmieszanym z mlekiem.
  5. Bułeczki piec około 20 minut w temperaturze około 190 stopni.

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar4

rozmiar5

Tagi: , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

STS napisał(a):

Zapociekam się od dłuższego czasu, żeby upiec takie szneki :)