Babka z ricottą i śliwkami


wyrozniajace2

Kochani, śliwek nam pod dostatkiem. Są tanie, słodkie i pyszne. Chciałam zaproponować Wam ciasto, które jest bardzo wilgotne i zawiera mało tłuszczu. Swoją konsystencję babka zawdzięcza serkowi ricotta, który według mnie jest idealna do deserów.  

1,5 godziny

Składniki:

  • 250 g ricotty
  • 200 g cukru 
  • 3 jajka 
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego 
  • 300 g mąki tortowej 
  • 300 g śliwek 
  • 3-4 krople aromatu śmietankowego  

Wykonanie:

  1. Jajka ubić z cukrem aż masa stanie się biała i puszysta. Następnie dodawać powoli serek ricotta, dokładnie mieszając. 
  2. Wlać strużką olej oraz aromat,  wymieszać. 
  3. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać plastikową lub  drewnianą łyżką. Powstanie gęsta masa.
  4. Śliwki umyć, pokroić na ćwiartki pozbywając się pestek.
  5. Owoce pomieszać z masą.
  6. Foremkę na babkę wysmarować masłem, masę wlać do formy.
  7. Piec około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni.

Podawać z cukrem pudrem ☺

 

rozmiar2

rozmiar1

rozmiar3

Tagi: , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

kell napisał(a):

uwielbiam babeczki i wszelkie tego rodzaju wypieki :) smaki dzieciństwa jak nic :)

zapraszam do siebie na http://kell.pl/oferta/a2/