Makaron zapiekany z mięsem mielonym


wyrozniajace3

Sposób na pyszny obiad, choć muszę przyznać, że bardzo kaloryczny. Mięso mielone z makaronem zapiekane pod żółtym serem… Skusicie się ?:)

1 godzina

składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 200 g makaronu (u mnie muszelki z pszenicy durum)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • około 200 g kukurydzy (użyłam słodkiej kukurydzy Dawtona)
  • pomidory w puszce
  • słodka papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 10 dag żółtego sera

wykonanie:

  1. Mięso mielone usmażyć na patelni, rozdrabniając jak na spaghetti. Doprawić słodką papryką, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i dusić około 20 minut.
  2. Na drugiej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Dusić około 6 minut. Następnie dodać pokrojony czosnek. Wszystko przełożyć do mięsa, dodając również kukurydzę i pomidory w puszce. Dokładnie wymieszać i dusić co jakiś czas mieszając (ok. 5 minut).
  3. Makaron ugotować al dente.
  4. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  5. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć warstwę makaronu, następnie mięso i pozostały makaron.
  6. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć, oprószyć serem żółtym i piec kolejne 10 minut.

Smacznego :)

 

rozmiar3

rozmiar

rozmiar2

rozmiar4

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *