Racuchy z jabłkami


wyrozniajace3

Nie znam osoby, która nie lubiłaby racuchów z jabłkami. Najlepsze na świecie robiła moja Babcia, która dodawała do nich odrobinę ze swojego ogromnego serca, dzięki czemu zawsze smakowały wybornie. Oczywiście klasyczne racuchy muszą być zrobione na drożdżach, dlatego poniżej przepis, który mam nadzieje, przypadnie Wam do gustu :)

2 godziny      20 racuchów

składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 10 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 2 jabłka

wykonanie:

  1. Mąkę przesiać, dodać drożdże i sól. Wymieszać.
  2. Jajko wymieszać z cukrem, a następnie dodać do mąki.
  3. W cieście zrobić wgłębienie, wlać mleko i dokładnie wymieszać.
  4. Odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  5. Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
  6. Gdy ciasto wyrośnie, dodać do niego jabłka.
  7. Rozgrzać tłuszcz (u mnie olej kokosowy) i smażyć na złoty kolor, najlepiej smakują te chrupiące.
  8. Podawać z ulubionym dodatkiem :)

 

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar1

 

Tagi: ,

1 komentarz

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Krysia napisał(a):

U mnie zawsze z marmoladą albo konfiturą :)