Bitki wieprzowe


wyrozniajace1

Klasyczny przepis na bitki wieprzowe. Marcin uwielbia, kiedy ich mięso rozpływa się w ustach :) Myślę, że to zdrowy i sprawdzony przepis, który zadowoli najbardziej wymagających fanów mięsa wieprzowego. U nas ta potrawa gości na stole bardzo często. Tym razem z dodatkiem kremowego pure z ziemniaków i pysznymi ogórkami kiszonymi produkcji nie lada specjalisty w tej dziedzinie, Mamy Agnieszki.

2,5 godziny
4

składniki:

  • 400 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czerwona papryka

wykonanie:

  1. Łopatkę pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem do mięsa.
  2. Obtoczyć w mące.
  3. Na rozgrzanym oleju smażyć na dużym ogniu mięso z każdej strony po około 1,5 minuty. Następnie przełożyć wszystkie kawałki do garnka. Dolać wody by całkowicie zakryła mięso.
  4. Na rozgrzanej patelni, pozostałej po mięsie, udusić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać ją do garnka z bitkami.
  5. Bitki doprawić zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, solą, czerwoną papryką. Dusić około 2 godzin pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
  6. Po około godzinie duszenia, dodać marchewkę pokrojoną w półksiężyce.

Gwarantuję, że ten prosty przepis pozwoli Wam na przygotowanie mięsa, które rozpływa się w ustach :) Idealne na niedzielny obiad.

#Ambition

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

ambition

Ambition z dbałością

Tagi: , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *