Spaghetti z cukinią


wyrozniajace4

Kochani, kilka dni temu obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji chciałam przygotować potrawę, która  swoim smakiem i prostotą doboru składników, odda cały smak makaronu. Najważniejsze w takich daniach jest to, aby to makaron był królem na talerzu, a nie ciężki sos. Myślę, że udało mi się to osiągnąć :) To proste, choć bardzo zdrowe danie, które składa się z kilku tylko składników, więc ich jakoś jest tu kluczowa. Oliwa z oliwek, dobrej jakości parmezan i przede wszystkim makaron, to cały sekret. Marcin był zachwycony :)  Zapraszam do kuchni.

30 min

składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo mielona sól
  • szczypta czerwonej papryki
  • 200 g makaronu
  • 15 g parmezanu
  • natka pietruszki

wykonanie:

  1. Makaron ugotować, pamiętając aby sie nie rozgotował! Pamiętajcie również, że po odcedzeniu wody makaronu nie zlewamy wodą!!! Traci wówczas cały smak.
  2. Cukinię umyć o pokroić w grubą kostkę. Posolić i odstawić na kwadrans, aby dzięki soli cukinia puściła wodę. Po tym czasie odsączyć wodę.
  3. Na pletni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić cukinię. Podsmażyć przez około 10 minut. Następnie dodać czosnek przepuszczony przez praskę i dusić około 5 minut, doprawiając według smaku.
  4. Na patelnię wrzucić makaron, pomieszać. Zdjąć z gazu i dodać około 5 g parmezanu, znowu pomieszać.
  5. Pietruszkę drobno pokroić i dodać do makaronu.
  6. Rozkładać na talerze posypując resztą parmezanu.

Makron, oliwa z oliwek, czosnek, cukinia i parmezan – obiecuję, że to połączenie zadowoli smakoszy włoskiej kuchni :)

 

rozmiar4

rozmiar1

rozmiar3

#Ambition

ambition

Ambition z dbałością

Tagi: , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Margaret napisał(a):

Piękno tkwi w prostocie. Makaron tak podany musi być na prawdę pyszny.