Torcik budyniowy z Prince Polo


rozmiar3

Tym razem chciałbym Wam zaproponować delikatny, biszkoptowy torcik z nadzieniem  budyniowym. Nie jest skomplikowany w przygotowaniu choć, jak każdy tort, czasochłonny. Ten powstał na urodziny mojej kochanej mamy:) niestety, nie dotrwał nawet kawałek do momentu sfotografowania jego środa:( ale obiecuję, że przy następnej okazji, gdy będę go robić, dołożę zdjęcia wnętrza tego smakołyku :) 

blaszka o średnicy 16 cm  około 4 godzin 

Składniki:

biszkopt:

  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka
  • 200 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej

krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 kropel ekstraktu śmietankowego 
  • 150 g miękkiego masła 

poncz:

  • 6 łyżek soku z cytryny 
  • 3 łyżki wody 
  • opcjonalnie można dodać likier 

dodatkowo

  • 50 g białej czekolady
  • 300 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej)
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 60 g wafelka kakaowego typu Prince Polo

wykonanie: 

  1. Żółtka ubić z 100 g cukru pudru. Białka ubić z 100 g cukru pudru. Trzeba ubijać dwie części długo aby powstały dwie puszyste masy. Następnie połączyć białka z żółtkami bardzo delikatnie  mieszając szpatułką silikonową. 
  2. Mąki przesiać, i powoli, w partiach dodawać do jajek, mieszając delikatnie szpatułką.
  3. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wyjąć, studzić i podzielić na 3 blaty.
  4. Odlać 2/3 szklanki mleka i wymieszać z dwoma rodzajami mąki, cukrem, żółtkiem i ekstraktem śmietankowym za pomocą rózgi. Resztę mleka zagotować. 
  5. Do gotującego się mleka dodać mieszankę z mąką i energicznie mieszać aż do zagotowania. Odstawić z ognia i dokładnie ostudzić. 
  6. Masło ubić na puszystą masę, powoli dodając wystudzony budyń.

złożenie tortu:

  1. Pierwszy z blatów biszkoptu nasączyć przygotowanym ponczem, wyłożyć 1/3 kremu budyniowego. Położyć kolejny blat biszkoptu i ponownie nasączyć. Wyłożyć kolejną porcję kremu budyniowego. I to samo zrobić z ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć i obłożyć tort na wierzchu i po bokach kremem budyniowym. Włożyć do lodówki na około godzinę.
  2. W tym czasie przygotować śmietankę. Czekoladę rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając śmietan-fix. Dodać 2 łyżki śmietany do czekolady i wymieszać, dodać do reszty śmietany i całość wymieszać. Obłożyć wierzch i boki tortu. Wstawić na kwadrans do lodówki.
  3. Prince Polo zmiksować i obłożyć boki tortu. Schłodzić dobrze tort przed podaniem.

I to cały przepis:) co do dekoracji moje są z masy cukrowej a napis zrobiłam pisakiem cukierniczym. W tej materii pełna dowolność :) 

rozmiar1

rozmiar3

 

Tagi: , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *