Kruche rogaliki z marmoladą


wyrozniajace3

Najprostsze w wykonaniu rogaliki do popołudniowej herbaty:) Składają się z kilku składników a za nadzienie może Wam posłużyć marmolada, krem czekoladowy czy owoc. Pełna dowolność:)  

około 40 rogalików  3 godziny 

Składniki:

  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny (prosto z lodówki)
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18 %
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • marmolada

wykonanie:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić na dwie godziny do lodówki. 
  2. Po dwóch godzinach ciasto podzielić na 4 mniejsze kawałki. Rozwałkować na blaty o grubość około 3 mm . Za pomocą dużej pokrywki do garnka  wykroić kółko. Podzielić je na 8 trójkątów. Na szczerszej końcówce układać farsz i zawijać do wewnątrz. 
  3. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 

rozmiar2

rozmiar1

rozmiar3

Tagi: ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Magda napisał(a):

Wyglądają przepysznie, śliczne zdjęcia))