Kruche ciasto z galaretką i masą straciatella

Dzisiaj chciałbym Wam zaproponować ciasto, które miało wyglądać troszkę inaczej, niż to, które widzicie na zdjęciach. Jednak improwizacja w kuchni jest bardzo ważna, zawsze to powtarzam Powstała mieszanka kruchego ciasta, owoców w galaretce i pysznego serka z drobinkami czekolady. Polecam wszystkim łasuchom 😉
około 7 godzin blaszka 30×25 cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 200 g mąki tortowej
- 150 g masła, zimnego
- 4 żółtka
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
galaretka:
- 500 g aronii ( mogą być mrożone)
- 100 g truskawek ( mogą być mrożone)
- 2 galaretki jagodowe
- 800 ml wrzątku
masa straciatella:
- 500 ml śmietany 36%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 30 g gorzkiej czekolady
wykonanie:
- Z podanych składników zagnieść ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wyłożyć ciasto. Po nakłuwać je widelcem i włożyć na pół godziny do lodówki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto piec około 35 minut do zarumienienia blatu. Wystudzić.
- Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Na wystudzone ciasto wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
- Gdy galaretka zastygnie przygotować krem. Kremówkę ubić wraz z mascarpone, które wcześniej miksujemy z cukrem pudrem. Czekoladę zetrzeć na tarce i za pomocą silikonowej łyżki połączyć z masą.
- Na galaretkę wyłożyć serek straciatella i posypać dodatkowo czekoladą.
Palce lizać
Tagi: ciasto, czekolada, galaretka, straciatella
Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!