Kruche ciasto z galaretką i masą straciatella


rozmiar2

Dzisiaj chciałbym Wam zaproponować ciasto, które miało wyglądać troszkę inaczej, niż to, które widzicie na zdjęciach. Jednak improwizacja w kuchni jest bardzo ważna, zawsze to powtarzam :) Powstała mieszanka kruchego ciasta, owoców w galaretce i pysznego serka z drobinkami czekolady. Polecam wszystkim łasuchom 😉 

około 7 godzin blaszka 30×25 cm 

Składniki:

kruche ciasto:

  • 200 g mąki tortowej
  • 150 g masła, zimnego
  • 4 żółtka
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

galaretka: 

  • 500 g aronii ( mogą być mrożone)
  • 100 g truskawek ( mogą być mrożone)
  • 2 galaretki jagodowe
  • 800 ml wrzątku

masa straciatella:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 30 g gorzkiej czekolady

wykonanie:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wyłożyć ciasto. Po nakłuwać  je widelcem i włożyć na pół godziny do lodówki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto piec około 35 minut do zarumienienia blatu. Wystudzić.
  2. Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Na wystudzone ciasto wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  4. Gdy galaretka zastygnie przygotować krem. Kremówkę ubić wraz z mascarpone, które wcześniej miksujemy z cukrem pudrem. Czekoladę zetrzeć na tarce i za pomocą silikonowej łyżki połączyć z masą.
  5. Na galaretkę wyłożyć serek straciatella i posypać dodatkowo czekoladą.

Palce lizać :)

rozmiar2

rozmiar1

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *