Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem


wyrozniajace2

Bardzo kaloryczny makaron faszerowany szpinakiem i kurczakiem, zapiekany w sosie pomidorowym. W wykonaniu jest bardzo prosty choć czasochłonny. Jeżeli lubicie porządną porcję energii, to ta propozycja jest dla Was:)

2 h 4 porcje

składniki: 

  • 2 piersi z kurczaka 
  • 250 g makaron
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku 
  • puszka pomidorów (400 g)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 40 g parmezanu 
  • natka pietruszki 
  • sól, pieprz, bazylia 

wykonanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Po 7 minutach dodać przepuszczony przez praskę czosnek. Dusić kolejne 3 minuty. Po tym czasie dodać szpinak oraz śmietankę i dusić około 15 minut. Odstawić z patelni. 
  2. Kurczaka umyć, posolić i popieprzyć. Udusić na patelni. Po ostudzeniu pokroić w bardzo cienką kostkę. Dodać do szpinaku. 
  3. Pomidory z puszki blendujemy wraz z koncentratem pomidorowym. Wrzucamy do garnuszka i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. 
  4. Rurki makaronu faszerujemy nadzieniem z kurczaka i szpinaku. 
  5. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy sosem pomidorowym. Układamy rurki makaronu, na które wylewamy resztę sosu. 
  6. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. 
  7. Makron zapiekamy przez 30 minut przykryty folią aluminiową. Następnie ściągamy folię, posypujemy makaron parmezanem i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut. 

Można podawać z pokrojoną pietruszką :) 

wyrozniajace3

rozmiar2rozmiar4

Tagi: , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *