Makaron po chińsku z kurczakiem i warzywami


wyrozniajace2

Z ostatniej naszej podróży do Anglii przywieźliśmy kilka produktów z chińskiego sklepu. Obowiązkowy był sos sojowy oraz makaron. To podstawa do przygotowania naszej potrawy. Dodatkowo potrzebujemy piersi z kurczaka trochę warzyw i przypraw.

30 minut   2 porcje 

składniki:

  • 200 g chińskiego makronu 
  • brokuł (około 500 g)
  • jedna średnia cukinia 
  • 1 pierś z kurczaka 
  • oliwa z cytryną 
  • kawałek imbiru (wielkości dwóch ząbków czosnku) 
  • 2 ząbki czosnku 
  • por (około 5 cm)
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka brązowego cukru 
  • biały pieprz 

wykonanie:

  1. Makron ugotować wg wskazań na opakowaniu. Odcedzić, przelać wodą i odstawić. 
  2. Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki. Blanszować przez 2 minuty. Odcedzić i dostawić. 
  3. Cukinię umyć, pokroić w drobną kosteczkę. 
  4. Kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę. 
  5. Rozgrzać patelnię dodając na nią oliwę z oliwek z cytryną (około 2 łyżek). Dodać czosnek przepuszczony przez praskę oraz imbir cienko pokrojony. Podsmażyć około 1 minutę. Dodać por pokrojony w cienkie półksiężyce. Smażyć około 3 minut.
  6. W szklance zmieszać 1/3 wody, sos sojowy oraz cukier.
  7. Na patelnię wrzucić kurczaka, zalać sosem sojowym i dusić około 6 minut.Następnie dodać cukinię i smażyć kolejne 3-4 minuty.  Doprawić wszystko białym pieprzem. Dodać brokuły. I smażyć około 1 minuty.
  8. Na patelnię dodać makaron, podsmażyć go około 2 minuty i połączyć z resztą dania.

Można udekorować świeża pietruszką :) 

Smacznego 

rozmiar1

rozmiar3

Tagi: , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *