Ciasto Maxi King. Wersja druga


wyrozniajace2

Jakiś czas temu zrobiłam już jedno ciasto tego typu. Teraz powstała prostsza wersja najsłodszego ciasta na świecie :) Jest bardzo smaczne ale dopiero po dwóch dniach od jego zrobienia. Podałam je w ten sam dzień i herbatniki, których jest sporo w zawartości ciasta, nie zdążyły namoknąć i ciasto bardzo trudno się jadło. Po dwóch dniach możemy je pałaszować jak batony:) Naprawdę polecam fanom słodkości. A na najbliższe święta ciasto będzie pasowało mleko w proszku, ciasto, .

blaszka 25×30  1,5 h

składniki:

  • 400 g herbatników
  • 1 puszka gotowej masy korówkowej

masa mleczna:

  • 1,5 kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
  • 400 mleka w proszku 

polewa:

  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka
  • 150 g orzeszków ziemnych
  • 1/4 szklanki mleka

wykonanie: 

  1. Mleko ugotować wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Wystudzić. 
  2. Zmielone orzechy uprażyć na patelni, odstawić.
  3. Masło utrzeć na gadką masę. Dodać mleko w proszku a następnie zagotowane i przestudzone mleko. Wszystko dokładnie utrzeć. Odstawić na kwadrans do lodówki. 
  4. Blaszkę wysmarować masłem na dnie. Wyłożyć papierem do pieczenia. 
  5. Wyłożyć na blaszkę pierwszą warstwę herbatników. Następnie pół masy z mlekiem, i kolejną porcję herbatników a nie nie masę korówkową. Na masę korówkową układamy masę mleczną i przykrywamy ostatnią partią herbatników. 
  6. Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Na koniec dodając orzechy. Nakładamy na ciasto. 

Tak jak wspomniałam we wstępie proponuję odstawić na kilkanaście godzin, chociaż dobę:) 


rozmiar4


rozmiar2

Tagi: , , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Hanka napisał(a):

Jadłam :) Pyszne!!!