Seromakowiec


wyrozniajace1

Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z zapachem pomarańczy, prawdziwą czekoladą, karpiem i makiem! Kiedyś mielenie maku było niezłą przeprawą przez męki, przynajmniej dla mnie i dla siostry:) Dzisiaj nie musimy już stać 2 godziny przy maszynce i mielić trzykrotnie maku. Dzięki takim firmom jak Helio możemy śmiało skorzystać z gotowego już do spożycia maku. 

Dzisiaj chciałbym Wam zaproponować delikatny sernik z przewagą mascarpone na masie z maku połączonego z serem białym oraz prawdziwą, ciemną czekoladą. Wszystko powstało na spodzie z maślanych herbatników. Gorąco polecam na Święta.

1 godzina   blaszka 24×26

składniki:

spód:

  • 500 g herbatników 
  • 20 g masła

masa makowa:

  • 500 g gotowej masy makowej HELIO
  • 250 g białego sera do serników
  • 2 jajka
  • 60 g ciemnej, 80% czekolady deserowej lub gorzkiej 

część serowa:

  • 500 g mascarpone
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • cukier waniliowy 

polewa:

  • użyłam gotowej polewy mlecznej HELIO 

wykonanie:

  1. Herbatniki zblendować, dodać roztopione masło i pomieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzić spód z herbatników 
  2. Masę makową, ser biały jajka dokładnie zmiksować. Dodać startą czekoladę. Masę wyłożyć na spód i piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Wszystkie składniki z masy makowej wymieszać. Wyłożyć na spód makowy i piec kolejne 30 minut.
  4. Na wystudzone ciasto wylać polewę i dowolnie dekorować

Kochani to pomysł na ciasto „last minute” :) 


rozmiar3

rozmiar2

rozmiar4

rozmiar5

wyrozniajace1

 

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *