Placek orkiszowy z jabłkami


wyróżniające4

Banalnie proste ciasto. Idealne na zimowe popołudnie przy ciepłej herbacie:) Piekąc je rezygnujemy ze zwykłej, pszennej mąki na rzecz orkiszowej. Zamiast białego cukru dodajemy brązowy i robi się zdrowiej :) 

  blaszka 20×30 cm  1 h

składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g maki orkiszowej (typ 630)
  • 4 jajka
  • 160 g brązowego cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 130 g jogurtu naturalnego 
  • 2 duże jabłka

wykonanie:

  1. Masło roztopić a następnie dodać cukier. Wymieszać i ostudzić.
  2. Mieszając łyżką dodać żółtka oraz jogurt naturalny. Następnie przesianą make i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywno. Za pomocą szpatułki dodać do pozostałej masy, delikatnie mieszając.
  4. Jabłka obrać pokroić w nieregularną kostkę. 
  5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyłożyć jabłka.
  6. Piec około 40 minut 

Placek znika w mgnieniu oka:) 

 

rozmiar4

rozmiar2

rozmiar1

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *