Muffinki orkiszowe z bakaliami i czekoladą

Straciłam rachubę, który to już przepis na słodkie babeczki:) uważam, że nie ma prostszych w przygotowaniu wypieków i stąd ich dobrodziejstwo na naszym blogu. Dzisiaj pozostajemy w temacie mąki orkiszowej, ograniczonej ilości cukru i pysznych, bakaliowych dodatków.
12 muffinek 50 minut
składniki:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 5 łyżek brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1/3 oleju
- 150 g pokruszonej czekolady
- 100 g mieszanki orzechów (u mnie włoskie, nerkowce i brazylijskie) pokrojonych na małe kawałki
- 50 g żurawiny suszonej
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 4 krople aromatu waniliowego
wykonanie:
- Suche składniki wymieszać za pomocą łyżki.
- Olej pomieszać z jogurtem, dodać aromat waniliowy, jajko i jogurt.
- Połączyć suche składniki z mokrymi. Dodać wszystkie bakalie i pomieszać drewnianą łyżką.
- Piec około 35 minut w temperaturze 175 stopni
Zdrowo, szybko i pysznie
Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!