Muffinki orkiszowe z bakaliami i czekoladą


wyróżniające4

Straciłam rachubę, który to już przepis na słodkie babeczki:) uważam, że nie ma prostszych w przygotowaniu wypieków i stąd ich dobrodziejstwo na naszym blogu. Dzisiaj pozostajemy w temacie mąki orkiszowej, ograniczonej ilości cukru i pysznych, bakaliowych dodatków. 

  12 muffinek   50 minut 

składniki:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej 
  • 5 łyżek brązowego cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 
  • 1 jajko 
  • 1/3 oleju 
  • 150 g pokruszonej czekolady 
  • 100 g mieszanki orzechów (u mnie włoskie, nerkowce i brazylijskie) pokrojonych na małe kawałki 
  • 50 g żurawiny suszonej 
  • 2 łyżki przyprawy korzennej 
  • 4 krople aromatu waniliowego 

wykonanie:

  1. Suche składniki wymieszać za pomocą łyżki. 
  2. Olej pomieszać z jogurtem, dodać aromat waniliowy, jajko i jogurt.
  3. Połączyć suche składniki z mokrymi. Dodać wszystkie bakalie i pomieszać drewnianą łyżką.
  4. Piec około 35 minut w temperaturze 175 stopni 

Zdrowo, szybko i pysznie :) 

rozmiar4

rozmiar1

rozmiar3

rozmiar5

Tagi: , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *