Kasza kukurydziana ze szpinakiem i jajkiem w koszulce


wyrózniające1

Propozycja śniadaniowa dla znudzonych monotonią porannych zwyczajów.

    20 min

  składnikizółty

  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 3 garście szpinaku w liściach
  • 2 jajka 
  • parmezan
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek

   wykonanieżółte

  1. Gotujemy kaszę w proporcjach 2:1 (2 szklanki osolonej wody na 1 szklankę kaszy), przez ok. 15 min.
  2. W międzyczasie siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę czosnek i podsmażamy przez krótką chwilę na oliwie z oliwek, następnie dodając szpinak i doprawiając solą oraz pieprzem.
  3. W rondelku zagotowujemy wodę i do wrzącej wbijamy jajko, na około mącąc wodę łyżką, by jajko nie przywarło do naczynia. Trwa to ok. 2 min. Niektórzy do wody dodają łyżeczkę octu, ale nie jest to konieczne.
  4. Wyciągamy kaszę, nakładamy do miseczek i posypujemy startym parmezanem. Mieszamy. Na wierzch układamy szpinak, a na końcu jajko. I doprawiamy solą i jeśli ktoś lubi pieprzem.
  5. JEMY BEZ OPAMIĘTANIA!

SMACZNEGO :)

 

rozmiar1

rozmiar2

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *