Kotlet schabowy z jajkiem sadzonym


wyróżniające1

Dzisiaj na pozór nic odkrywczego. Na pierwszy rzut oka to tylko tradycyjny staropolski schabowy, ale i mały smaczek…

  5     30 min

składnikizółty

  • 50 dag schabu
  • mleko
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • jajko
  • masło
  • oliwa z oliwek

wykonanieżółte

  1. Kotlety rozbijamy dzień wcześniej. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie układamy w misce przekładając krążkami cebuli. Zalewamy mlekiem, szczelnie przykrywamy i zostawiamy na noc w lodówce.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę z oliwek. Kotlety maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy przez 3-4 min każdą ze stron pod przykryciem (w zależności od grubości kotleta).
  3. Na drugiej patelni smażymy jajko sadzone. Powoli, bez przykrycia na jednej tylko stronie, tak by białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne.
  4. Podajemy schabowego, na nim układamy jajko. Opruszamy świeżo zmielonym pieprzem i solą morską oraz posiekaną natką pietruszki.

Nie panierujemy schabowego w mące, ale to nasz wybór :) Przez noc mięso stanie się kruche i nabierze nie lada cebulowego aromatu. SPRÓBUJCIE UCZYNIĆ POPULARNEGO SCHABOWEGO NIECO MNIEJ ZWYCZAJNYM.

SMACZNEGO :)

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar4

Tagi: , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Jaglusia napisał(a):

Podwójna ilość białka na obiad? Jestem na tak! :)
https://jaglusia.wordpress.com/